HVAD ER DU TAKNEMMELIG FOR?

Hvad sker der i dig, når jeg spørger dig om det? Hvad er du taknemmelig for? De fleste af os vil skulle tænke os lidt om, men vil ret hurtigt komme frem til 3-7 ting eller personer, som vi er taknemmelige for. Selv om vi skal tænke lidt, så vil det forholdsvis hurtigt falde os ind og det vil typisk være nogen i vores omgangskreds eller noget materielt, vi tænker på.

En grundtone?

Men har du nogensinde tænkt på, om taknemmelighed er en grundtone i dit liv?

Hvis du kigger på din liste, så kan det være den indeholder ting som: mine forældre/børn/ægtefælde/kæreste, mit arbejde, at jeg har et sted at bo osv. eller hvad du nu har tænkt. Grunden til, at vi egentlig er nødt til at tænke os om, er fordi disse ting og personer bliver til hverdag i vores liv. Det kan godt være, at vi momentvis får den varme følelse i kroppen og trangen til at udtrykke vores tak, men der vil typisk være flere dage, hvor vi glemmer det.

Den taknemmelighed vi almindeligvis kender, er den, der bliver udløst af en omstændighed omkring os. F.eks. hvis vi får en gave, får ros eller nogen gør noget sødt eller pænt imod os, som vi ikke forventede. Sådan en omstændighed udløser typisk en trang til at sige tak og den giver os den varme fornemmelse i
kroppen.

Hvad siger ordbogen?

I den danske ordbog har ordet taknemmelighed 2 definitioner

  1. Føler eller vidner om trang til at sige tak, give udtryk for påskønnelse eller gengælde noget med venlighed
  2. Som man forholdsvis let og ubesværet opnår et tilfredsstillende resultat med Hvis taknemmelighed er en grundtone, så vil den i højere grad have en trang til at sige tak og det vil være let og ubesværet.

Vi kan nogle gange blive så optaget af, hvad vi ikke har. Faktisk så meget, så det overskygger det, vi har. Vi kan komme helt ind i et negativt tankemønster med det forkerte fokus. Der er ingen tvivl om, at den syges største ønske er at blive rask og den fattiges største ønske er at have penge nok til dagens behov, men er taknemmeligheden afhængig af det?

Nej.

Sig ofte tak

Taknemmelighed, som grundtone, er ikke afhængig af vores omstændigheder. Taknemmelighed er bygget ind i os. Den er allerede en del af vores DNA og det er os selv, der bestemmer om vi aktivt vil aktivere den og skrue op for den.

Hvis du gerne vil have, at taknemmelighed skal være en grundtone i dit liv, du gerne vil aktivere den og skrue op for den, så start med én ting og sig tak for den. Det kan være en så banal ting, som at du trækker vejret. Prøv lige at mærke efter, hvad det gør ved dig at sige tak for en så banal ting som dit åndedræt – noget som fungerer automatisk og som du tager for givet.

Hvem du siger tak til, bestemmer du selv, men ved at sige tak, så aktiverer du din taknemmelighed og ved at gøre det flere gange, så skruer du op. Fremadrettet bliver det lettere for dig at opdage andre ting, du er taknemmelig for og du vil mærke, at det er lige så let og ubesværet, som dit åndedrag, at sige tak.

De bedste hilsner

Sabina