Kender du “Supermand-modellen”?

For nogle år siden så jeg en film om Supermand. Jeg kan egentlig ikke så godt lide Marvels univers med superhelte, men der var en scene i denne film, som er kommet til at betyde rigtig meget for mig. Det var her, at jeg opdagede supermand-modellen.

Scenen foregår i skolen, hvor Supermand er en helt ”almindelig” dreng, og hvor han går i skole sammen med sine klassekammerater. Udfordringen er bare, at han ikke er helt almindelig. Han har nemlig særlige evner, hvor han bl.a. kan høre alle lyde utrolig godt.

Alle lydende og indtrykkene bliver for meget for ham. Han bliver så utryg, at han gemmer sig inde i et kosteskab, hvor han kryber sig helt sammen i fosterstilling og holder hænderne for ørene. Læreren og klassekammeraterne forsøger at få ham ud, men det lykkes ikke. Så de ender med at ringe til Supermands mor.

Hun kommer hen på skolen og sætter sig på hug uden for kosteskabets dør. Herfra taler hun med Supermand gennem nøglehullet og spørger ham, hvad der er i vejen. Supermand svarer hende ”Verden er for stor, mor”, hvortil hun svarer: ”Så gør den mindre”

Så gør …

Jeg har mange gange brugt ”Supermand-modellen” i mit eget liv, for der er så meget visdom i den sætning.

Det første hun siger til ham er faktisk lidt overraskende. Hun siger ”SÅ GØR”. Vi kan gå et helt liv og være offer for andres beslutninger og handlinger. Vi kan være fyldt med selvmedlidenhed, hvor vi synes, det er synd for os eller det der sker, er uretfærdigt. MEN ansvaret for, HVORDAN vi kommer ud af det eller videre, ligger hos os selv.

Vi skal selv handle og gøre noget for at komme ud af vores situation. Vi kan ikke bare sidde og vente på, at andre gør noget. Nej – ansvaret ligger hos os.

Den (verden)

Det næste hun siger er ”Så gør DEN”. Når vi står overfor en problemstilling, kan den være altoverskyggende. Det kan føles utrolig voldsomt og selve følelsen af problemet kommer helt ud af proportion, fordi det optager så meget energi både fra vores tanker og følelser.

Men ved at gøre problemet til et ”DEN”, så distancerer vi os fra den og kan kigge på den på afstand. Supermand skulle ikke fokusere på alle lydende, men kun på én lyd, nemlig sin mors stemme.

Mindre

Den sidste ting i sætningen er ”Så gør den MINDRE”. Når man gør noget mindre, så fokuserer man på én ting ad gangen. Man kan ikke overskue det hele, men man kan godt overskue én ting ad gangen.

Eksempel

Hvis jeg står overfor en problemstilling eller udfordring, som virker uoverskuelig, så gør jeg helt konkret det, at jeg lukker øjnene og trækker vejret dybt. Det hjælper mig til at skabe en fornemmelse af ro og fokus. Herefter gør jeg ”verden” mindre, ved at bryde min problemstilling ned. Hvad er det første, jeg skal gøre og hvordan gør jeg det.

Vi skal huske, at vi aldrig starter med slutningen. At ”gøre verden mindre” handler om at tage ansvar og fokusere på én ting ad gangen.

Sabina