OVERVÆLDELSENS PAUSEKNAP
Har du nogensinde følt dig overvældet? Den der følelse af, at nu ramler det hele omkring dig og du ved slet ikke, hvor du skal begynde at sætte ind for at fikse det eller rette op. Hele kroppen fyldes af uro og en fornemmelse af at være på vagt samtidig med, at man holder vejret af frygt for at det hele vælter.
Der er mange forskellige ting, der kan udløse denne følelse hos os. Der er de store ting i livet, som at miste sit arbejde, blive skilt eller miste de trygge rammer, man lever i. Men det kan bestemt også være i en mindre skala, så som at få overblik over sin økonomi, vælge studieretning eller nyt arbejde. Helt ned til at stå med madlavning midt i ulvetimen, hvor børnene larmer, telefonen ringer, man husker de to opgaver man ikke blev færdig med på arbejde og gæsterne holder allerede i indkørslen.
Det, der er interessant ved en følelse som overvældelse er, at den primært består af to elementer som påvirkes på samme tid.
Alt på én gang
Det første element er, at man på én gang tænker på alle de ting, man skal gøre. De fleste af os oplever ind i mellem, at vi har mange ting, vi skal eller bør gøre, men forskellen er, at vi nogle gange har 1-2 opgaver i tankerne og andre gange, dem alle sammen på én gang.
Alt er lige vigtigt
Det andet element er, at man har fornemmelsen af, at alle opgaverne er lige vigtige og at det er vigtigt, at de alle bliver løst. Vi kobler en ”nødvendighed” på vores opgaver og gør dem til noget der ”skal” løses.
Eksempel
Jeg havde en samtale med en kvinde for noget tid siden. Hun stod i en situation, hvor hele hendes verden væltede og det hele væltede på én gang. Hun var lige blevet mor for 3 måneder siden og nu havde hun mistet sit arbejde, hun var ved at blive skilt og huset var sat til salg.
Der er ingen tvivl om, at hun var udfordret. Tæppet var revet væk under hende. Hun var handlingslammet og følelsen af overvældelse lyste ud af hende. Alle de ting der skulle gøres og som hun skulle forholde sig til, tænkte hun på, på samme tid og det hele virkede nødvendigt, vigtigt og noget hun måtte forholde sig til her og nu.
Overvældelsens pauseknap
For at kunne trykke på ”pauseknappen” skal vi forstå, at følelsen ”overvældelse” er en ”hurtig” følelsemodsat f ølelsen ”ro” som er en langsom følelse. Så når vi trykker på ”pauseknappen”, så skal vi gøre tre ting.
1) Hastigheden på følelsen skal bremses. Det kan man f.eks. gøre ved helt fysisk at gå et andet sted hen og sætte sig ned, eller stoppe op midt i det hele og få kontrol over sit åndedræt. Tempoet skal tages ud af følelsen.
2) Skille opgaverne ad. En måde at gøre det på er at skrive alle opgaverne op, så de ikke fylder inde i hovedet på én gang, eller lave en opdelingen inde i hovedet, så man efterfølgende kan fokusere på én ting ad gangen.
3) Prioritere opgaverne. Hvad er vigtigst at få løst først og er der noget, som slet ikke behøver blive løst nu?
Måske du slet ikke er til ”lister”, men så find en anden måde, hvor du kan holde styr på opgaverne og får mulighed for at prioritere dem, så du holder fokus på én ting ad gangen og sikrer dig, at du arbejder med det vigtigste først.
Du vil opleve, at følelsen af overvældelse bliver kraftigt reduceret. Situationen er ikke ændret, men handlingslammelsen er væk og der er skabt et grundlag for at agere og aktivt håndtere situationen. Der skal stadig styr på opgaverne og der skal findes løsninger, men du er udrustet til at holde fokus på én ting ad gangen og få styr på det vigtigste først.
Sabina