HVAD ER DET POSITIVE FORMÅL?

Noget af det, der bliver ved med at overraske mig er, at ALLE vores følelser, reaktioner eller uønsket adfærd har et positivt formål. Så hvad er det positive formål med f.eks. nervøsitet,vrede eller bekymring? Se det er individuelt, men den del af os, der bliver nervøs, vred eller bekymret, har et positivt formål for øje.

En del af dig

De fleste af os opfatter de dele af os selv, der styrer vores uønskede handlinger, følelser og reaktioner, som problemer. Når vi dømmer os selv, får vi et dårlig forhold til de dele, der styrer den adfærd, vi ikke kan lide. Det skaber på den måde en indre konflikt. F.eks. hvis jeg bliver nervøs, når jeg skal synge, kan jeg være tilbøjelig til at blive vred på mig selv. Jeg synes ikke, der er noget at være nervøs over og jeg ender med at kæmpe imod denne del af mig selv.

Værdsættelse

Det første skridt i at arbejde med delen af mig selv, er at lære at værdsætte den for det positive formål, den har for mig. Når jeg bliver klar over, at den del af mig, der bliver nervøs, vil mig noget godt, bliver jeg mere anerkendende og venligsindet overfor mig selv. Det er første skridt hen imod at bliver gode venner med den del af mig selv. Denne del vil måske have mig til at gøre mit bedste, eller passe på mig, fordi den er bange for at stille sig frem.

Find det positive formål

Vi skal nu prøve en øvelse, hvor jeg vil hjælpe dig med at svare på spørgsmålet: Hvad er det positive formål men noget af det, du oplever at kæmpe med.

Du kan godt lave den alene. Sæt i hvert fald minimum 10 minutter af – men gerne mere.

1. Vælg en del, du vil arbejde med.

Tænk på en adfærd, en følelse eller reaktion, du har, som du ikke synes om. Du kan vælge en følelse, du synes er lidt for voldsom eller på anden måde “ude af balance”. Hvis du har en indre stemme, der kritiserer dig, kan du også vælge den. En måde at vælge et problem på er at spørge sig selv “En del af mig, får mig til at (gøre, føle, tænke) …, og jeg vil gerne holde op”

2. Hvor, hvornår, hvem

Prøv at skrive ned, hvor, hvornår og sammen med hvem denne del for det meste dukker op. F.eks. “En del af mig får mig til at blive nervøs. Det sker, når jeg skal tale foran andre”

3. En bestemt hændelse

Tænk på et bestemt tidspunkt, hvor det skete. F.eks. “Det skete sidste torsdag, da jeg skulle fortælle om noget på mit arbejde” Lav en indre film med dig selv, hvor du har den uønskede adfærd, følelse eller reaktion.

4. Slap af og vend opmærksomheden indad

Luk øjnene og giv dig selv lov til at slappe af og vende opmærksomheden ind mod dig selv.

5. Genoplev hændelsen

Forestil dig nu, at du er i den situation, hvor din adfærd, følelse eller reaktion kom. Se den igennem dine egne øjne, hør den gennem dine egne ører og føl den gennem dine egne følelser.

6. Læg mærke til din første reaktion

Læg mærke til, hvordan du i dit indre oplever det, når din adfærd, følelse eller reaktion starter. Læg mærke til de indre billeder, lyde og følelser, der følger med.

7. Lokaliser delen og byd den velkommen

Det er ikke dig, der bevidst har valgt din adfærd, følelse eller reaktion, men en særlig del af dig, der gjorde det. Du kan begynde at fornemme, hvor denne del af dig “bor” Mærker du følelserne stærkere i visse dele af din krop? Hvis du hører en indre stemme, hvor er den så? Hvis du ser indre billeder, hvor i dit personlige rum ser du dem så? Stille og roligt vil delen komme frem i din bevidsthed. Hvis delen er i din krop, kan du måske lægge en hånd på det område, hvor du mærker den tydeligst. Det kan hjælpe dig til at anerkende delen af dig selv.

8. Sig tak til delen

Selv om du endnu ikke er bevidst om, hvad denne del af dig ønsker for dig, kan du altid regne med, at den har et positivt formål. Selvom det måske kan virke lidt
mærkelig, så sig tak til den del af dig selv, fordi den er der og gør sit bedste for at opnå noget på dine vegne. Giv den ægte anerkendelse.

9. Spørg efter formålet

Prøv at spørge delen “Hvad ønsker du at gøre for mig ved at (gøre, være, føle X)?” (Indsæt den uønskede adfærd, følelse eller reaktion, som du skrev ned tidligere). Efter du har stillet dette spørgsmål i dit indre, venter du ganske enkelt på en respons. Du bliver måske opmærksom på et billede, en stemme, en følelse eller en kombination af nogle dem. Nogle gange tager det lidt tid, men det er helt i orden. Det er en ny oplevelse for den del af dig at blive hørt, så giv det tid, hvis der er brug for det.

10. Sig tak for svaret

Når du får et svar, takker du delen, fordi den svarede dig. Hvis du synes, det formål, delen gav dig, er positivt, kan du sige delen tak, fordi den har netop det formål for dig.

11. Fortsæt til du opdager det positive formål

Hvis du ikke synes, formålet er positivt, så spørg: “Hvis du når det mål (det svar, du fik i trin 9), hvad vil det så gøre for mig? Hvad ønsker du yderligere for mig?” Sig tak hver gang den giver dig et svar. Bliv ved med at stille dette spørgsmål, indtil du når til et formål, som du synes er positivt.

Nu har du opdaget et positivt formål, som du er enig i, selvom du ikke kan lide adfærden, følelsen eller reaktionen.

For de fleste af os ændrer det allerede så småt forholdet til os selv. Mærkede du, at du følte mere varme og bedre kontakt til den del af dig selv, da du fandt dens positive formål? Du vil helt sikkert mærke en større forståelse for dig selv og du vil nu kunne arbejde med en anden adfærd, følelse eller reaktion i fremtidige situationer.

Har du lyst til at læse flere artikler, så kig her

Sabina

Share This Post